Hírek

IX. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia (Szeged)

Részt vettünk a 2014 november 20-23-án megrendezett Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencián (Tudományoktól a döntéshozatalig) http://www.mtbk.hu/mtbk09/ „Új eszközök ízeltlábúak on-line monitorozására” című poszterünkkel.


Szerzők: Flórián Norbert, Tóth Miklós, Hambek-Oláh Beáta, Dombos Miklós


Összefoglaló: A rovarpopulációk egyedszám becslése óriási idő- és ezért költségigény elé állítja mind a természet- és környezetvédelmi, mind a növényvédelmi szakembert. Ez az oka annak, hogy az ökológiai, a természetvédelmi és növénykártevő monitorozás csak kis területen és/vagy alacsony pontossággal képes eredményt elérni. E probléma megoldására fejlesztettük ki az Edapholog szenzorrendszert, mely opto-elektronikus szenzorokkal, automata módon méri a csapdába behulló rovaregyedeket, illetve továbbítja az adatokat a központi szerverre, megvalósítva az in-situ, on-line monitorozást. Az automatikus számlálással olyan pontos (napi) felbontású adatokhoz jutnak a kutatók és a termelők, ami a hagyományos, emberi erővel való ellenőrzések kivitelezésekor a gyakorlatban nem lehetséges.

Az INSECTLIFE projektben az Edapholog rendszert fejlesztjük tovább, melynek segítségével nemcsak a talajlakó mezofaunát, hanem a talajfelszínen mozgó, fán mászó és repülő rovarokat is érzékelni tudjuk. E fejlesztést a Csalomon® feromonos rovarcsapda család szenzorokkal való felszerelésével kívánjuk megoldani. Emellett további CCD illetve, NIR típusú szenzorokat fejlesztünk, melyekkel már nemcsak az egyedszám és biomassza mérése, hanem –reményeink szerint- további elemzési lehetőség (magasabb taxon csoportosítás, in-situ terepi kísérlet) is megvalósítható lesz.


Jelen munkában az eszköz pontossági és megbízhatósági tesztjeit, illetve a továbbfejlesztés technikai koncepció terveit mutatjuk be.