Edapholog
Az EDAPHOLOG rendszer egy előzetes LIFE projekt (MEDAPHON LIFE) keretében kifejlesztett talajbiológiai monitorozó eszköz. Segítségével gyorsan és költséghatékony módon, aktuális időfelbontásban lehet talajlakó ízeltlábúakat in-situ monitorozni. A mintavétel módja nagyon hasonló a veremcsapdák esetében használtakhoz. A csapdába bekerülő talajlakó ízeltlábúak (0.3 és 10mm között) nem tudnak megszökni, befogásuk után 70%-os alkoholban konzerválódnak. Újdonsága abban áll, hogy az opto-elektronikus szenzorok automatikusan megszámolják a szondába esett organizmusokat, miközben a testük méretére vonatkozóan is becslést végeznek. Az érzékelés az infravörös sugár intenzitás változás észlelésén alapul. Minden gerinctelen, mely áthalad az infravörös sugáron, egy méretétől függő, azzal arányos változást idéz elő a fényintenzitásban, mely aztán elektromos impulzussá alakul át. Az impulzus amplitúdója és hossza függ az állat méretétől.


Amikor egy egyed beesik a szondába, az esemény bekerül a rendszerbe és az adat egy adattovábbító egységen keresztül (logger) a központi adatbázisba kerül. A logger folyamatos, valós idejű rádiókapcsolatban áll a szondával, valamint GSM/GPRS kapcsolatban a szerverrel és a felhasználóval. A napelemmel és Li-ion akkumulátorral ellátott eszköz adatközlési gyakoriságát a felhasználó állíthatja be. Emberi beavatkozás nélkül hónapokig működhetnek.


A kontrol szofter 3 alegységből áll:

  • relációs adatbázis a végleges adattároláshoz
  • kontrol egység a szondák és adattovábbító egységek működésének figyelemmel kíséréséhez
  • webes alkalmazás analízishez és kijelzéshez


Az EDAPHOLOG rendszer (szondák, adattovábbító egységek) egy a Java®-n alapuló kontrol szoftveren keresztül irányítható, amely külön a rendszerre lett fejlesztve. Az adatbázist az Oracle®-ön fejlesztették. Az adatkijelzést is a kontrol szoftver irányítja. A kontrol szoftver segítségével nyomon követhetjük a rendszer működését aktuális időfelbontásban, valamint minden szondát és adattovábbító egységet egyszerre működtethetünk az internetes keresőn keresztül. A feldolgozatlan vagy feldolgozott adat táblázat vagy grafikon formájában kinyerhető és megjeleníthető. Az EDAPHOWEB támogatja az egész monitorozó eljárást. A “Projektek” menüpont megfelel a monitorozó helyszínek installációjának. A “Készülékek” menüpont alatt az EDAPHOLOG egységeket lehet beállítani. Az “Opciókban” sms-t tudunk küldeni az adattovábbító egységeknek. Végül a “Grafikonok és Adatok” menüpont az adatlekérdezésekhez és kijelzésekhez kapcsolódik. A monitorozó helyszínek térbeli elosztása megtekinthető az interaktív Google térkép alkalmazáson, miközben a be-és kijövő sms-ek megjelennek egy külön ablakban.