Terveink és eredményeink

Megvalósult anyagok

A MEDAPHON LIFE+ projekt keretében létrehoztunk egy talajbiológiai monitorozó eszközt, mely a talajlakó rovarok folyamatos, automata terepi monitorozására képes. Az EDAPHOLOG egy új, on-line, in-situ monitorozó rendszer, mely az általunk kifejlesztett un. opto-elektronikus szondákból, rádió/internet kapcsolatú adatközvetítő egységekből és egy központi szerverből áll. Az Edapholog szenzor rendszerrel a talajlakó rovarok aktivitását távolról is tudjuk észlelni. Az EDAPHOWEB szerveralkalmazás segítségével bármely (pl. napi) időfelbontásban aktuális (real-time) adatokat kapunk.


Az új EDAPHOLOG nevű talajbiológiai monitorozó rendszer aktuális időfelbontásban, talajlakó ízeltlábúak in-situ monitorozására készült gyors és költséghatékony módon. Az EDAPHOLOG rendszer újdonsága abban az egyedülálló és magas szintű képességben rejlik, hogy a szenzorok automatikusan megszámolják a fejlesztett szondába esett organizmusokat, miközben a testük méretére vonatkozóan is becslést végeznek. Emberi beavatkozás nélkül hónapokig képesek működni, miközben a feljegyzett adatok az interneten és szenzorokon keresztül távirányításúak. A szonda olyan mozgékony, talajlakó ízeltlábúak összegyűjtésére lett tervezve és gyártva, amik a talaj felső 15 centiméterében aktívak, ahol a legtöbb gerinctelen állat van.


Várható eredmények és mérföldkövek

B1 Szenzor és szonda fejlesztés

Az akció során: szondafejlesztést, szenzorfejlesztést, a szenzorok érzékenyégi és gyártástechnológiai tesztelését végezzük. A rendszerhez hőmérsékletmérőt illesztünk, valamint legyártjuk a prototípust. A csapdák mechanikai konstrukciójának kifejlesztése és legyártás kiterjed a repülő, talajfelszínen mozgó és mászó rovarokra egyaránt. 5 féle mechanikai szerkezettel dolgozunk, melyek a CSALOMON® feromon csapdacsalád különböző típusain alapulnak. Működésükben azonosak, azonban konstrukciójukban továbbfejlesztjük őket. A különböző rovarokra alkalmazott csapdákhoz különböző típusú szenzort fejlesztünk ki (nappali fénynél használható szenzor, sötétben használható IR opto-elektronikus szenzor, szelekcióra használható CCD szenzor). Az új szenzorok az EDAPHOLOG szenzor működésén alapulnak. Bizonyos fajoknál ezeket csak adaptálnunk kell, érzékenységüket változtatni, másoknál működésüket is át fogjuk alakítani.


B2 Szenzor és szondatesztelés

A fejlesztés bizonyos fázisaiban az egyes verziókat terepen teszteljük. Mérjük az eszköz pontosságát és a hagyományos csapdákhoz képesti hatékonyságát. Számos rovarfajon próbáljuk ki a rendszert.


B3 Adatkommunikáció

A szenzorok adatait SMS és GPRS rendszeren keresztül is továbbítjuk, mind kisüzemi, mind nagyüzemi alkalmazási lehetőségekkel. A központi adatbázishoz internetes felületet alakítunk ki (EDAPHOWEB), felhasználói jogosultságokkal. A felhasználók aktuális adatait grafikusan, előrejelzési ajánlásokkal mutatjuk be.


B4 Modellezés, előrejelzés

A detektált adatok időfelbontásában nagyságrendi különbség lép fel a korábbi lehetőségekhez képest. Amíg korábban 4-5 napi ismétlésben jutattunk adatokhoz, addig ezzel a rendszerrel akár percnyi pontossággal láthatjuk a kártevő rovar megjelenését. Ez egy merőben új előrejelzési rendszer kifejlesztésének lehetőségét teremti meg.


B5 Demonstrációs terepi vizsgálatok

A kifejlesztett prototípust hazai és horvát mintagazdaságokban és privát gazdaságokban telepítjük. Munkánk során főleg a gyümölcsösökben és szántóterületen leggyakrabban előforduló kártevő fajokra koncentrálunk. A vizsgálatban megmutatjuk, hogy az eszköz mennyivel hatékonyabban használható az eddigi módszereknél.


C1 Környezeti javulás monitorozása

Bemutatjuk, hogy mennyivel gazdaságosabban működtethető a növényvédelmi rendszer. Továbbá számszerűsítjük azt is, hogy ez mekkora környezeti terhelés csökkenést eredményez.