Insectlife homepage

INSECTLIFE projekt:

Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal

 

INSECTLIFE (LIFE13 ENV/HU/001092) az
Európai Unió támogatásával

Időtartam: 2014/06/01-2018/12/31

 

A projekt célja e monitorozó rendszer prototípusának előállítása és tesztelése terepi körülmények között. Emellett mérni fogjuk az eszköz használatából adódó környezeti terhelés csökkenését is. Az eszköz használhatóságát és a környezetkímélő potenciálját mintagazdaságokban teszteljük, továbbá szakmai fórumokon mutatjuk be.

Szenzorok és csapdák

Az új elektronikus szenzorokat a kártevővédelemben már használatos CSALOMON® feromonos rovarcsapdákba építjük be, az EDAPHOLOG® szenzorok mintájára. Így a rovarkártevők megjelenése és a populációk népességváltozása azonnal, automatikus úton észlelhető lesz.

Miért?

Ez a fejlesztés reményeink szerint jelentősen serkenti majd a feromonos csapdázást, mivel csökkenti leginkább korlátozó tényezőt, a rendszeres csapdaellenőrzést és kézi számlálást. Az új automata csapdázási módszer olyan pontosságú (pl. óránkénti) adatokat szolgáltat a növénytermesztőknek, amely jelenleg, a hagyományos csapdázással nem valósítható meg. Az eszköz, a feromonos rovarmonitorozás serkentésén keresztül, hozzásegít a környezetkímélő mezőgazdaság fejlődéséhez és a környezet- és természetvédelmi monitorozás javításához.

Partnerek