InsectLIFE - Áttekintés

Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092)

A rovarpopulációk egyedszám becslése óriási idő- és ezért költségigény elé állítja mind a természet- és környezetvédelmi, mind a növényvédelmi szakembert. Ez az oka annak, hogy az ökológiai, a természetvédelmi és növénykártevő monitorozás csak kis területen és/vagy alacsony pontossággal képes eredményt elérni. E probléma megoldására fejlesztettük ki, egy előzetes LIFE projekt keretein belül (MEDAPHON) belinkelni, az EDAPHOLOG szenzorrendszert (ez lehetne egy lenyíló fül, ami alatt link) mely opto-elektronikus szenzorokkal, automata módon méri a csapdába behulló ízeltlábú egyedeket, illetve továbbítja az adatokat a központi szerverre, megvalósítva az in-situ, on-line monitorozást. Az automatikus számlálással olyan pontos (napi) felbontású adatokhoz juthatnak a kutatók és a termelők, ami a hagyományos, emberi erővel való ellenőrzések kivitelezésekor a gyakorlatban nem lehetséges.

Jelen projektben ezt az eszközt a növényvédelmi előrejelzéshez fejlesztjük tovább úgy, hogy képesek legyünk észlelni a föld feletti biotópokban élő (repülő, mászó) kártevő és hasznos rovarokat is. Mindezt a CSALOMON® feromon csapda család egyes fajokra alkalmazott csapdáinak EDAPHOLOG szenzorokkal, illetve azok továbbfejlesztett változataival történő felszerelésével kívánjuk megoldani. A feromon csalétkek kártevő specifikusságának köszönhetően, a szelektív CSALOMON® csapdákba beillesztett EDAPHOLOG szonda szenzorok csak a célkártevőt számolnák, és így a kártevő felbukkanása és népességváltozásainak követése azonnal és automata módon észlelhető lenne. Az új rendszer egyik előnye, hogy csökkentjük a rendszeres ellenőrzéssel és számlálással együtt járó költségeket. Az automatikus számlálással olyan pontos (napi) felbontású adatokhoz jutnak a termelők és a kutatók, ami a hagyományos, emberi erővel való ellenőrzések kivitelezésekor a gyakorlatban nem lehetséges. Mindezzel, az új rendszerünk jelentősen elősegíti a növényvédelmi döntések alapjául szolgáló csapdahasználatot. Környezetkímélőbb és precízebb növényvédelmet eredményez. A környezeti feltételek együttes mérésével lehetőség nyílik a kártevő fajok populáció dinamikai modelljeinek felállítására is.


Főbb céljaink:

  • a rendszer prototípusainak kifejlesztése és terepi kondíciók közti tesztelése
  • az új eszközöknek köszönhető mezőgazdasági terhelés-csökkenés kimutatása és mérése
  • lokális meteorológiai adatok felhasználásával rovar populáció dinamikai modellek és kártevő előrejelzések készítése
  • terepi vizsgálatokkal demonstráljuk 4 kísérleti területen (ezt is itt be lehetne linkelni) az eszköz hasznosságát és környezetkímélő potenciálját

Kutatók munka közben